Waar je aan moet denken als je een camera wil kopen

Fotograferen is leuk. Bedenk maar eens hoe vaak je even een foto maakt met je mobiele telefoon. Telefoons hebben tegenwoordig prima camera’s die in het toestel ingebouwd zijn. Maar dat is toch niets vergeleken met een echte foto- of videocamera. Als je het leuk vindt om beelden vast te leggen, kan het wel de moeite waard zijn om eens te overwegen een echte camera aan te schaffen. Het is wel handig om van tevoren te bedenken wat je er precies mee wil. Camera kopen kan prijzig zijn, dus lees je in! 

Foto of film

De eerste en makkelijkste vraag is natuurlijk: wil je een camera om mee te fotograferen of mee te filmen? Of allebei? Wil je echt alleen filmen, dan moet je voor een videocamera gaan. Wil je een beetje van beide werelden, dan zou je voor een spiegelreflex kunnen gaan. Die zijn namelijk geschikt voor zowel fotografie als film. Ook als je alleen foto’s wil maken is dit een goede keuze. Als je snel en eenvoudig foto’s wil kunnen maken, kan je gaan voor een compact camera. 

Analoog of digitaal

De volgende belangrijke vraag: wil je analoog of digitaal gaan? Analoog houdt in dat je veel meer handmatig zelf zal moeten doen, en daarom is dat een stuk moeilijker. Analoog geeft je daarvoor wel een sfeervolle, warme ondertoon terug die retro oogt. Voor een modernere look moet je voor digitaal kiezen. Digitaal zijn er ook een stuk meer hulpmiddelen die je kunnen helpen “goede” beelden te schieten. Denk aan automatische instellingen voor licht en scherpte. 

Objectief

Een objectief oftewel een lens bepaalt veel. Lenzen zijn er in alle verschillende soorten samenstellingen, functies, afstanden of gewichtsklassen. Het hangt er heel erg vanaf wat voor soort beelden je wil gaan schieten, wat voor lens je nodig hebt. Het is niet te zeggen wat je nodig hebt, maar denk er in ieder geval van tevoren over na en doe er onderzoek naar voordat je zomaar de eerste de beste lens koopt. 

Statief

Met de hand beelden schieten is leuk, maar het komt al gauw voor dat je een vast shot wil hebben of echt nul beweging kan gebruiken. Dan heb je een statief nodig. Voor fotografie kan je met een statief optimale scherpte bereiken of foto’s maken met een langere sluitertijd zonder dat dat ten koste gaat van het plaatje. En met film heb je een compositie die niet continu een klein beetje verschuift, wat zorgt voor een rustiger beeld. 

Heb je al deze dingen doorgenomen en goed onderzocht wat jij nodig hebt, dan ben je klaar om een camera aan te gaan schaffen en aan de slag te gaan! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *