Soorten kinderspeelgoed voor de ontwikkeling

Kinderen zijn de toekomst. Als ouder en/of verzorger wil je niets lieverd dan dat je kind zich goed ontwikkelt. Eén van de manieren waarop kinderen dat doen, is door middel van spel. Nu zijn er heel veel soorten kinderspeelgoed en kan je deze verschillende soorten inzetten om bepaalde ontwikkelingen te stimuleren zoals grove of fijne motoriek maar ook samenspel en fantasie. In deze blog vertel ik over verantwoord speelgoed en hoe het bij kan dragen aan de ontwikkeling, voor jouw kind of een ander. Lees je mee?

Bouwen en puzzelen

Veel speelgoed voor zowel jongere als oudere kinderen richting zich op bouwen. Dat begint al vroeg bij blokken stapelen en ontwikkelt zich met de leeftijd verder in moeilijkheid. Dit soort spel geeft kinderen inzicht en kan een bijdrage leveren aan de fijne motoriek. Maar inzicht kan ook verkregen worden vanuit puzzelen. Met behulp van puzzels, 2d of 3d of zelfs online, gaan kinderen verbanden leggen.

De innerlijke fantasie

Uiteindelijk is één van de grootste ontwikkelingen de fantasie, dit wordt namelijk bijna altijd ingezet bij spel. Ook een goed ontwikkelde fantasie kan voor meer inzichtmogelijkheden zorgen. Daarnaast zijn kinderen die een goed ontwikkelde fantasie hebben vaak beter in staat om oplossingen te bedenken. Door speelgoed beschikbaar te stellen waarmee een verhaal verteld kan worden, wordt dit al snel bereikt. Het beste soort speelgoed op dit gebied zijn de miniaturen van Schleich. Schleich speelgoed komt in allerlei vormen en maten en kunnen ingezet worden voor spel als voor leerdoeleinden. Dieren kunnen herkend worden en verhalen verteld met het speelgoed van Schleich als ondersteuning.

Fysieke bezigheden

Het is voor ieder mens belangrijk om te bewegen en buiten te zijn. Voor kinderen zeker. Door te bewegen ontwikkelen ze hun grove motoriek en leren ze wat ze wel en niet kunnen. Deze manier van spel kan door simpele objecten gestimuleerd worden zoals een bal. Maar soms is een boom die goed te beklimmen lijkt al genoeg. Zorg wel altijd voor toezicht om ongelukken te voorkomen.

Doorlopende creativiteit

Als laatste is de creativiteit ook nog een belangrijk ding. Ieder kind heeft wel iets van creativiteit in zich. Door middel van schrijven, tekenen en knutselen ontwikkelt dit zich. Geef je kind opdrachten van kleurplaten tot materialen, verbind ze aan feestdagen en seizoen en voor je het weet hangt de ontwikkeling van je kind gewoon op de koelkast.

Al deze manieren van spel kunnen gecombineerd worden met samenspel. Pak je de sociale vaardigheden meteen mee. En het is zeker niet onwaarschijnlijk dat je kleine het speelgoed van Schleich liever voor zichzelf houdt maar daarom oefenen we het ook. Net als al het andere.