Professioneel klussen aan je eigen huis

We kennen allemaal het programma, help mijn man is klusser. In dit programma zien we elke week een vrouw die radeloos is geworden omdat haar man constant aan het huis aan het klussen is, maar nooit iets afmaakt. Daardoor is de woning een ravage geworden. Natuurlijk geeft dit programma een relatief slecht beeld van doe-het-zelvers maar de realiteit is dat als je goed kunt klussen en projecten ook afmaakt, klusser zijn ontzettend veel geld kan besparen en veel kan toevoegen aan je levenskwaliteit en de waarde van je huis. Maar hoe kun je de ravage voorkomen en op een professionele manier klussen aan je eigen huis? Dat is wat we in dit artikel bespreken.

Stap 1: Begin een project met de juiste spullen

Of je nu een heel simpel project wil gaan doen, of een heel ingewikkeld project. Je wilt een project pas beginnen als je zeker weet dat je zowel de juiste kennis, als de juiste spullen in huis hebt. Ga je bijvoorbeeld de muur schilderen? Heb je de juiste kwasten, verf, en ook spullen om het verven makkelijker te maken? Het punt is dat je een project altijd goed voorbereid voordat je eraan begint. Op deze manier voorkom je dat een project onverwacht vertraagd wordt omdat je niet de juiste kennis of apparatuur in huis hebt. Wees ook niet bang om te investeren in de juiste apparatuur. Dit is altijd nog een stuk goedkoper dan het project betaald laten uitvoeren en alle spullen die je koopt kun je vaak meerdere keren gebruiken. Schroom dus niet om bijvoorbeeld een rolsteiger of kamersteiger te kopen als dat nodig is.

Stap 2: Een project tegelijkertijd

Dit is natuurlijk een simpele en logische tip maar toch een belangrijke. Een kenmerk dat alle doe-het-zelf mannen in het programma Help mijn man is klusser hebben, is dat ze een project niet afmaken en daarna aan een volgend project beginnen. Dit is een slechte gewoonte. Maak altijd af wat je begonnen bent en leer jezelf aan om slechts een project tegelijkertijd te doen.

Stap 3: Ken je eigen grenzen

Er zijn nu eenmaal projecten die te ingewikkeld zijn en waar je niet de nodige kennis voor in huis hebt. Voor deze projecten is het belangrijk dat je er niet aan begint maar er gewoon mensen voor inhuurt. In je eentje een hele badkamer renoveren is nu eenmaal onmogelijk. Dat is iets waar expertise en meerder mensen voor nodig is.  

Geef een reactie