houten vloer

Passend parket

Tegenwoordig moeten we kijken naar duurzaam hergebruik, in plaats van nieuwe dingen kopen. Recycling is een alledaags begrip geworden, en niet alleen plastic kunnen we opnieuw gebruiken. Er zijn mensen die houden van producten die al een leven hebben geleid. Goed, met voedsel werkt dat misschien niet zo, maar met bijvoorbeeld een huis wel. Een spiksplinternieuw nieuwbouw huis trekt velen aan, maar sommige mensen houden van een huis met karakter. Een huis waar in is geleefd. Waar de leidingen allang vlekkeloos lopen, waar je al weet hoe alles werkt.
Er zijn shows op televisie waarbij ze oude huis strippen en renoveren om er weer een mooi huis van te maken. Daar treffen ze vaak bijzondere vondsten aan die zijn weggestopt door de vorige eigenaars van het huis. Denk aan een verstopte open haard achter een gipswandje, of een prachtige parketvloer onder vinyl of tapijt. Zo kun je van een ouder huis met een bepaalde stijl of inrichting toch je eigen ding maken. Ook renoveren kan naar wens; verplaats de keuken, zet een extra wandje op voor een slaapkamer. Bij een nieuwbouw huis ben je toch eerder geneigd om het te accepteren zoals het wordt opgeleverd; alles is immers nieuw.

Jeugd.

Wij hadden vroeger zelf altijd een mooie parketvloer, en ik herinner me het tikken van de schoenen op het hout. Het was een warm, sfeervol hout en zorgde voor een groot deel voor de sfeer van de kamer. Ook herinner ik me dat ik nooit koude voeten kreeg; hout geleidt natuurlijk warmte. Een mooi parket zien doet me altijd weer denken aan die fijne tijd van vroeger waar we met zijn allen op de grond spelletjes speelden, of aan de grote eettafel zaten. De verwarming was aan, mijn moeder aan het koken, en wij lagen op de grond televisie te kijken.
Of toen ik ouder was, en precies wist welke planken kraakten zodat ik die kon ontwijken als ik te laat thuis kwam. Parket heeft daardoor een warm plekje in mijn hart gekregen.

Waar?

Je kunt parket zelf leggen, of door iemand laten leggen. Soms als je geen tijd hebt dit zelf te doen of er geen verstand van hebt, kan het nog eventjes duren. Als je benieuwd bent naar parket, kijk dan op Laminaatenparket. Op deze site vind je uitleg over de voordelen van parket en kun je voorbeelden bekijken. Als je nog twijfelt, is het goed om even goed onderzoek te doen. Gelukkig past parket bij iedereen.