Palm oil is een duurzame olie

Als je zo'n mooie palm ziet staan, dan denk je waarschijnlijk eerder aan kokosnoten of dadels. Maar wist je dat palmen ook gebruikt worden voor de productie van palm oil? Deze olie is een belangrijk ingrediënt van veel eetbare producten. De palm oil is misschien vet, maar dat wil niet zeggen dat het slecht voor je is of dat je er dik van wordt. Ieder mens heeft vet nodig in zijn of haar voeding. Door dat vet worden verschillende vitamines en mineralen beter opgenomen in je lichaam. Compleet vetvrij eten is dus zelfs ongezond!

Is palm oil echt duurzaam?

Je hoort daar natuurlijk verschillende berichten over. Maar het is bewezen dat de palm die de palm oil produceert de complete bodem bedekt en zo (grootschalige) erosie van de bodem weet te voorkomen. Er spoelt geen grond of zand weg, dat wordt vastgehouden door de wortels van de palm. Ook hoeven palmplantages niet bemest te worden, er komen geen chemicaliën aan te pas om de palmen te laten groeien. Dat is zeker duurzaam te noemen!

Er is zelfs een speciaal keurmerk voor duurzame palm oil beschikbaar. De RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil) wordt alleen toegekend als aan alle eisen van duurzaamheid wordt voldaan. EPOA voldoet aan deze eisen.

Hoe werkt het oogstproces?

Allereerst worden palmen geplant. Deze palmen zullen al met een jaar of 3 a 4 klaar zijn voor de productie van palm oil. De palmen geven dan bossen rode vruchten af. Vallen de eerste rode vuchten op de grond, dan is het tijd om de rest ook te gaan oogsten. De bundels worden dan naar de molen gebracht waar de olie eruit wordt geperst. Dit moet snel gebeuren, tussen oogst en persen zit maar 24 uur! Voor het persen worden de bundels eerst behandeld met stoom. Zo worden de vruchten wat zachter en komen de olieën alvast wat vrij. Lees meer over dit interessante proces op bovenstaande site.

Palm olie zit in veel voedingsmiddelen

Je kunt dan denken aan babyvoeding, cruesli, pindakaas, kant-en-klaar-maaltijden, koekjes en ijs. Je kunt het aan de buitenkant, op de verpakking al zien, zonder dat je alle kleine lettertjes hoeft te lezen. Er staat dan namelijk een afbeelding van een palm op. Ook in margarine zit palm olie. Deze olie zorgt in dit geval voor een betere houdbaarheid en een betere smeerbaarheid van de margarine. Zoals met alles, geldt ook voor palm olie: geniet met mate. Te veel is nooit goed. Maar wist je dat dat zelfs voor water opgaat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *