Oppas oma

Elke woensdag past mijn moeder op de kinderen. We hebben drie kinderen onder de 6 jaar dus voor oma is dat best een uitdaging. Gelukkig gaan de oudste naar school en de peuterspeelzaal op woensdag dus kan ze in de ochtend lekker genieten van de jongste. Zodra het middaguur in zicht komt slaat de stress lichtelijk toe.

Bij ons thuis

Nadat we onze tweede dochter kregen leek het ons en mijn moeder handiger om bij ons thuis op te passen. Hier hebben de kinderen al hun eigen spullen en hoeven wij niks mee te slepen naar oma. Oma zelf vindt het ook wel prettig want dan heeft zij geen rondslingerend speelgoed, klei en knutselspullen in haar huis.

In de ochtend past ze alleen op de jongste. Hij is 9 maanden en dus echt nog een baby. Slaapt veel en als hij wakker is moet ze hem een fruithapje en een fles geven. En natuurlijk lekker spelen en knuffelen. Toch vraagt mijn moeder elke woensdag weer: ‘Wat moet ik doen?’. Ik kan best begrijpen dat ze na al die jaren niet meer weet wat en hoe ze het moet doen. Daarom zet ik altijd alles klaar zodat de rest voor zich spreekt.

Drie musketiers

Om half 1 haalt mijn moeder samen met de jongste onze oudste twee kinderen van school en van de peuterspeelzaal. Eerst de jongste van de peuterspeelzaal en vervolgens de oudste van school. Gelukkig zitten de scholen in hetzelfde gebouw dus loopt ze zo van de ene naar de andere. Als ze allemaal opgehaald zijn rijdt ze naar ons huis om vervolgens een broodje te eten. De drie musketiers zijn weer samen en de chaos kan beginnen. Ik kan me best voorstellen dat het voor oma een grote chaos is en dat ze niet makkelijk de rust kan bewaren met drie kleine kinderen. Zelf heeft ze altijd maar 1 klein kind gehad, dat was ik en mijn broertje 10 jaar later. Als ik thuis kom van werk is het een grote chaos thuis. Het speelgoed ligt overal, de klei zit zowat aan het plafond en de kleurpotloden liggen in de gang. Na mijn lange werkdag kan ik dan ook nog thuis aan de slag. Opruimen, schoonmaken, koken, kinderen in bad en dan slapen. Zelf lig ik ook altijd rond 21:00 bekaf op de bank. Vandaag was het anders. Mijn vader kwam ook nog even langs. Omdat we altijd onze schoenen uit doen thuis en mijn vader op leeftijd is draagt hij bij ons thuis altijd heren instappers. Hij voelt zich onzeker op sokken en heeft destijds bij Vamos schoenen deze instappers gekocht. De kinderen spelen de hele middag paardje met opa en oma en genieten vol van alle aandacht. Terwijl ik aan het koken ben voor drie kinderen en twee extra volwassenen verlang ik al naar de avond. Hoe ik heerlijk rustig in mijn bedje lig.