Stenzo stoffen

Op stoffenjacht? Houd rekening met milieu en gezondheid!

Nieuwe kleren of toebehoren ervan kopen. Dat doen we allemaal graag! Hobbyisten zijn er zelfs gerust uren mee bezig; de perfecte afstemming vinden tussen model, design en stoffen.  Maar houd je ook rekening met de herkomst ervan? En met de eventuele gevolgen ervan voor de gezondheid? Als je bijvoorbeeld Stenzo stoffen koopt, dan kun je er vanuit gaan dat het wat dat betreft wel goed zit, maar geldt dat voor andere soorten stoffen ook? Een relevant aspect waar je op kunt letten is of een stoffenfabrikant over een Ökotex keurmerk beschikt. Hieronder kun je lezen waarom dat relevant is.

Stenzo stoffen

Wat houdt het label Ökotex in?

Het Ökotex label (of keurmerk of certificaat) is hoe het meestal in de volksmond genoemd wordt. Officieel heet het echter Ökotex Standard 100. Hoe dan ook, het gaat hierbij om een gezondheidskeurmerk voor textiel. Niet alleen voor kleding is dat relevant, maar ook voor beddengoed en speelgoed. Stoffen kunnen getest worden op de mate waarin ze schadelijk zouden kunnen zijn voor de gezondheid. Een probleem dat zou kunnen voordien is bijvoorbeeld het triggeren van allergische reacties en problemen met de huid. Heeft een bedrijf of heeft een bepaald product het Ökotex label, dan mag je veronderstellen dat het gebruikte textiel geen negatieve gevolgen voor de gezondheid kan hebben. Heel mooi meegenomen is bovendien dat Ökotex ook, al dan niet direct, eisen stelt aan het gebruik van stoffen die het milieu kunnen schaden. Zijn er namelijk bijvoorbeeld schadelijke kleurstoffen, zware metalen en/of gewasbeschermingsmiddelen gebruikt, dan is dat natuurlijk een potentiële dreiging voor de gebruiker van het latere textiel product. Maar ook voor het milieu is dit belastend. Bedrijven die voor de Ökotex erkenning gaan bewijzen dus het milieu en de gezondheid van de afnemers een goede dienst.

Honderd of duizend?

Hierboven hadden we het al even over Ökotex 100, maar een keurmerk van Ökotex 1000 is voor textielbedrijven ook haalbaar. Uiteraard moet je dan aan nog iets meer eisen voldoen. Samenvattend kun je stellen dat je moet kunnen aantonen dat het product zowel milieuvriendelijk als mensvriendelijk is gemaakt. In de praktijk houdt dat laatste vooral in dat werknemers op een prettige manier aan de totstandkoming van het product werken. Goede arbeidsomstandigheden en geen blootstelling aan schadelijke stoffen en dampen zijn daarvan wezenlijke facetten. Zie je op een textiel product een label met de tekst ‘100 plus’,dan voldoet dit kledingstuk aan de eisen van het certificaat Ökotex 1000.

Stenzo stoffen

Hoe wordt er gecontroleerd?

Als je echt zeker wilt weten of een product van textiel geen schadelijke stofjes bevat, moet er natuurlijk zeer nauwgezet gecontroleerd worden. Een laboratorium is daarvoor de aangewezen plek. Ökotex beschikt zelf over zulke laboratoria. Ook worden er wel eens bedrijfsaudits gedaan door controleurs die in wezen onafhankelijk zijn. Op het label dat je later op je product vindt kun je in ieder geval zien welke instantie de test heeft uitgevoerd om de totstandkoming van het keurmerk te laten geschieden.