Hoe kies je de juiste soort hout?

Als jij iemand bent die graag aan zogeheten Do It Yourself projecten werkt, dan werk je ongetwijfeld behoorlijk wat met verschillende soorten hout. Misschien ben jij een expert in de soorten hout die je kunt gebruiken, maar de kans is bestaat dat je het stiekem een beetje onderschat. Het is lang niet zo simpel als gewoonweg een winkel binnenlopen en het eerste het beste stuk hout van het juiste formaat aan te schaffen. Afhankelijk van wat jij wilt gaan maken heb je verschillende soorten hout nodig. Voor de echte experts gaat het een stuk dieper dan dat ik vandaag kan uitleggen, en ik ben zelf ook geen professionele deskundige, dus op een andere dag gaat dat ook niet lukken. Wel kan ik hier een kort overzicht geven van de belangrijkste categorieën hout die je gaat tegenkomen, en wanneer jij welke soort wilt gebruiken.

Zachthout

Het grootste onderscheid tussen verschillende soorten hout is het onderscheid tussen hardhout en zachthout. De naam verklapt natuurlijk al een beetje waarom er onderscheid gemaakt wordt. Zachte houten, welke voornamelijk bestaan uit hout van verschillende naaldbomen zoals onder andere Douglas hout, is een stuk zachter dan hardhout. Lijkt overbodig om te zeggen, maar we beginnen bij het begin. Je kan vaak al deukjes creëren met jouw vingernagel in een stuk zachthout. Bovendien absorbeert zachthout een stuk makkelijker vocht. Hierdoor zet het hout uiteraard uit, en dit kan problemen opleveren bij sommige projecten. Uiteraard kan zachthout, of naaldhout, bewerkt worden om hier beter tegen bestand te zijn. Dit kan gedaan worden door geperst hout te gebruiken, of bijvoorbeeld als er een beschermlaag is aangebracht. Zachthout is over het algemeen ook goedkoper aangezien de bomen waar dit vandaan komt gemiddeld sneller groeien.

Hardhout

Hardhout komt van bladverliezende bomen. Ook hier zegt de naam in principe genoeg. In de herfst en de winter verliezen deze bomen hun bladeren. De meest voorkomende houtsoorten onder de hardhouten zijn bijvoorbeeld eiken-, esdoorn-, of mahoniehout. De bomen die deze soort hout leveren hebben een stuk langer de tijd nodig om volledig te groeien. Zodoende is de houtsoort dus ook duurder, en worden ze wat minder gebruikt. Als je iets stevigs wilt bouwen zoals een kastje, of een meubelstuk, dan wil je waarschijnlijk hardhout gebruiken. Voor de meeste applicaties van houtbewerking wordt hardhout gebruikt. De onderlinge verschillen zijn klein, en het is vooral een kwestie van smaak, aangezien er verschillende natuurlijke kleuren zijn. Vaak moet je zulke soorten hout speciaal bestellen, aangezien er maar weinig in de schappen ligt bij de bouwmarkt om de hoek.