Een goede additie voor elke tuin

Het is heerlijk om in de zomer ’s avonds in de tuin te zitten en om te genieten van het warme weer dat eindelijk afkoelt. Om het nog beter te maken, kan er een vuurschaal gebruikt worden. Het creëert een warme vlam, zodat er nog langer buiten gezeten kan worden. Vuurschalen zijn de perfecte additie voor elke tuin. Waarom is dit eigenlijk? Dan lees je hier!

Wat is een vuurschaal?

Vuurschalen zijn eigenlijk precies wat de naam doet denken: schalen waar vuur in gehuisd kan worden. De schalen zijn in vele maten te vinden en worden gemaakt van verschillende materialen. Er zijn dus veel opties als het gaat om het kopen van een vuurschaal. Het kan komen in een grootte van 60 centimeter tot 150 centimeter. Hierdoor passen schalen op elk terras, groot en klein.

Het grootste gedeelte van de vuurschalen worden gemaakt van gietijzer. Daarna zijn schalen van cortenstaal het grootste deel. Gietijzer kan goed tegen hitte en veel druk en zal niet vervormen door de hitte. Gietijzeren vuurschalen hebben een wat klassiekere uitstraling. Een nadeel ervan is dat deze schalen wel wat zwaarder kunnen zijn. Dit minpuntje zal niet veel in de weg zitten, omdat vuurschalen niet zo vaak worden verplaatst in de meeste gevallen.

Cortenstaal is een materiaal dat vooral bestaat uit ijzer en koper. Het is erg opvallend, omdat het een bruinige roestkleur heeft. Deze kleur zorgt ervoor dat een vuurschaal gemaakt van cortenstaal en authentiek uitziet. Cortenschalen gaan ongeveer acht keer langer mee dan schalen gemaakt van regulier staal. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de hoge mate weerbestendigheid die het materiaal bezit en het laagje duurzame corrosie op de bovenkant van het staal. Een nadeel van de cortenschaal is wel dat het nog roestwater kan afgeven tijdens het oxidatieproces, oftewel de eerste vier tot zes maanden. Nadat het oxidatieproces is afgerond, gebeurt dit niet meer.

Het hebben van een vuurschaal

Het is belangrijk dat vuurschalen op een stevige ondergrond staan. Steen is het beste, omdat dit niet aangetast kan worden door de hitte van het vuur. Daarnaast is het belangrijk om op winderig weer te letten. Het is minder lekker om buiten te zitten in winderig weer, maar sommige mensen doen het vast wel. Vuur in de vuurschaal hebben is dan niet zo handig, omdat de rook, vonken en rondvliegend as zal toenemen. Dit zorgt voor viezigheid, overlast en kan gevaarlijk zijn in de ergste gevallen.

Het onderhouden van een vuurschaal is erg makkelijk. Nadat het gebruikt wordt, kan het schoongemaakt worden met een zachte borstel om het as weg te halen. Handig is om de vuurschalen zo snel mogelijk leeg te halen nadat het gebruikt is, zodat er geen asresten door de tuin heen vliegen.

Barbecue

Voor iedereen die toch nog wat overtuiging nodig heeft, is hier nog een leuk feitje. Met een paar extra accessoires kan een vuurschaal gebruikt worden als barbecue! Zo heeft het nog een functie, naast een blikvanger zijn. Het is eigenlijk zelfs beter dan een ‘gewone’ barbecue, omdat een vuurschaal de hele avond aan kan blijven, om iedereen warm te houden. Leuk toch!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *