Spullen veilig verkopen op Marktplaats? Hier wat tips!  

Mocht je het nieuws de afgelopen maanden een beetje gevolgd hebben dan is het je waarschijnlijk niet onopgemerkt gebleven dat er behoorlijk wat oplichters actief zijn op marktplaats. De een na de ander wordt gedupeerd door deze onbeschofte mensen. Want dat is eigenlijk wat de oplichters zijn, een aantal onbeschofte mensen die misbruik maken van dit briljante platform. Al jaren is tweedehands spullen verkopen via Marktplaats ontzettend intrek. De ene partij kan zijn tweedehands spullen kwijt en de andere partij kan “nieuwe” spullen kopen voor een leuk prijsje. Ook onder het mom van Reduce-Reuse-Recycle is deze site echt een pareltje. Om de oplichters daarom niet de kans te geven om het voor de normale mensen te verpesten geven we je graag wat tips. 

Wie reageert er op je advertentie?

Je hebt net een advertentie geplaatst en binnen no-time reageert er al iemand dat hij of zij jouw aangeboden product wil komen voor het gevraagde bedrag. Als dit gebeurt dan moet er al ergens een belletje gaan rinkelen. Wij Nederlanders kopen het liefst zo veel mogelijk voor een zo’n laag mogelijk prijsje en daarna denken wij er ook altijd nog even goed over na. Dit hoeft niet altijd zo te zijn maar in de meeste situaties is dit wel het geval. Krijg je zo’n reactie of een andere reactie die je niet helemaal vertrouwd? Win dan zoveel mogelijk informatie bij de geïnteresseerde. Kijk bijvoorbeeld hoe lang degene al actief is op Marktplaats en of je misschien wat informatie kan vinden via social media platformen. Een klein beetje onderzoek kan nooit kwaad, zo weet je meteen wat voor vlees je in de kuipt hebt. 

Deel nooit zomaar je eigen (bank)gegevens 

Als iemand interesse heeft zal degene vragen om je gegevens. Zijn ze meteen wel heel erg nieuwsgierig naar je bankrekening of vragen ze je om 0,01 euro over te maken via een linkje? Denk hier dan twee keer over na. Ze hebben uiteraard je gegevens nodig als ze een betaling willen doen maar wacht hier altijd even mee tot je zeker bent over je zaak. Een goed alternatief is om gebruik te maken van de betalingsmogelijkheden via het desbetreffende platform. Sites zoals Marktplaats en Bol.com zullen voor een kleine vergoeding de transactie van je overnemen waardoor je in ieder geval zeker weet dat het op een veilige manier gaat. 

Zorg voor goed verpakkingsmateriaal

Is de koop zo goed als rond? Dan is het natuurlijk aan jouw de taak om je verkochte item veilig bij de koper te krijgen. Dit doe je uiteraard door je product goed in te pakken in stevig verpakkingsmateriaal en het bij een verzenddienst zoals PostNL af te geven. Deze werken namelijk met een track&trace code zodat zowel jij als de koper weten waar het pakketje is. Heb jij geen goed verpakkingsmateriaal thuis? Dan kun je uiteraard speciale plastic zakken of dozen kopen bij verschillende bedrijven. Een doos halen bij een supermarkt is ook een goed alternatief.