De basis voor goede paardenverzorging

Lang niet iedereen kan meepraten over de verzorging van een paard. Hoewel de verzorging iets minder intensief is dan bij bijvoorbeeld een hond, zijn er veel dingen die je moet doen. de hygiëne voeding en beweging zijn de belangrijkste onderdelen als het op het verzorgen van paarden aankomt. Heb je een paard of ben je gewoon benieuwd naar alles wat bij de verzorging van deze dieren komt kijken? In deze blog komt de basis aan bod en hopen wij je de belangrijkste onderdelen bij te brengen.

Wat geef je een paard te eten?

Net zoals wij mensen moeten ook paarden gezond en gevarieerd eten om op hun best te zijn. Paarden kunnen onder andere krachtvoer krijgen. Masters paardenvoer is hiervoor een goede keuze. Vaak heeft dit type voer de vorm van een brok. Naast deze bekende vorm van krachtvoer is er ook muesli paard waarbij het voer uit losse delen bestaat. het voordeel van muesli paard als krachtvoer is dat je paard zo een maaltijd met structuur heeft. Wil je naast het reguliere voer ook bepaalde voedingsstoffen toevoegen aan het dieet van je paard dan zijn supplementen een goede keus. Door dit te gebruiken bevorder je de gezondheid van je paard en ben je vervelende kwaaltjes over het algemeen voor.

Ga er samen op uit

Het is logisch dat je niet altijd evenveel tijd hebt, maar het is belangrijk om jouw paard vaak genoeg van stal te halen en te gaan rijden of gewoon samen te wandelen. Zo blijft het beestje in beweging en voorkom je dat het spierbevangenheid oploopt. Met meer beweging blijft de bloedcirculatie goed en zit er voldoende zuurstof in de spieren. Door regelmatig de dierenarts te laten langskomen weet je hoe het met jouw beestje gaat. Ook voor het welzijn vaan je paard is het goed om buiten te zijn. Vooral als je ervoor kiest om samen met andere paarden mak je een goede keuze voor het sociale welzijn van jouw paard.

Hygiëne

Vooral de omgeving van het paard dus met name de stalhygiëne, de vacht en het gebit zijn belangrijk om bij te houden. Borstel je paard regelmatig en neem de hoeven mee. Deze moeten bekeken worden om steentjes en dergelijke ertussen vandaan te halen. Ook bij de hoefsmid kun je terecht om de hoeven te verzorgen. Zorg voor een net gebit door de juiste voeding te kiezen en gebruik eventueel  een zoutblok. Voor de stal geldt dat deze goed gereinigd moet worden zodat de leefomgeving hygiënisch is. Er is uiteraard veel meer om te weten over de verzorging maar met deze informatie heb je in ieder geval de basis.

Geef een reactie