Babykleding: zo stel je de gaderobe van jouw pasgeboren baby samen

Babykleding kopen is misschien wel het leukste gedeelte van de gehele zwangerschap. Of je nu voor de eerste of de vierde keer mama wordt, het blijft altijd even speciaal en het kopen van nieuwe kleertjes hoort daar dan ook zeker bij. In de maanden voorafgaand aan de uitgerekende datum kun je jezelf heerlijk verliezen in de kleinste kleertjes, rompers, mutsjes en sokjes. Maar wanneer je voor de eerste keer moeder wordt (of als het gewoon helemaal is weggezakt), duizelt het je misschien ook een beetje. Want hoe weet je wanneer de gaderobe compleet is? Wat moet je zeker in huis halen? En kies je voor lange of korte mouwen als jouw kindje in de zomer wordt geboren? 

Kindermerkkleding kopen voor jouw kleintje? Met de volgende tips weet je zeker dat de gaderobe straks helemaal compleet is voor de komst van de baby. 

Welke maat? 


Dat is misschien wel één van de meest gestelde vragen door nieuwbakken ouders. Want voor welke maat kies je? 50 lijkt wel héél klein en 62 alweer heel groot. Is het überhaupt verstandig om iets in maat 50 te kopen of moet je gelijk door naar maat 56?

Over het algemeen passen vrijwel alle pasgeboren baby’s de eerste dagen in maat 50. Uitzonderingen zijn natuurlijk mogelijk. Alleen zal de ene baby alweer veel sneller naar maat 56 gaan dan de ander. Wanneer je al kinderen hebt, dan kun je ongeveer een beetje bepalen hoe groot de baby zal worden aan de hand van hun geboortegewicht en lengte. Vaak zien we dat ouders die al wat grotere baby’s hebben gekregen, dit ook doorzetten bij een volgend kindje. Dat geldt ook bij kleinere kindjes. Daarnaast geeft de verloskundige of gynaecoloog doorgaans een schatting van hoe groot het kindje ongeveer gaat worden. 

Ons advies is: koop vooral niet te veel in één maat. Kies voor circa twee a drie pakjes in maat 50, een stuk of vier in 56 en stop vervolgens even met shoppen. Heel frustrerend, maar probeer dan even af te wachten hoe groot het kindje is bij de geboorte. Zo weet je zeker dat je straks niet alles voor niets hebt gekocht. 

Minder stress 


Als je er maar voor zorgt dat er enkele pakjes in zowel maat 50 als 56 aanwezig zijn, dan is de gaderobe eigenlijk al compleet. Je hoeft hier echt niet teveel over te stressen. Zolang je de eerste twee a drie dagen maar door kunt komen. Houd er rekening mee dat veel mensen op kraamvisite ook nog baby kleding meenemen. Bovendien kun je hierdoor ook gemakkelijker wachten totdat je weet hoe groot het kindje daadwerkelijk zal zijn. Nieuwe kleding is immers snel gekocht. Zowel online als in de fysieke winkels. Stuur dus gerust je partner of moeder op pad om even snel een paar outfits te halen of bestel het online. Vaak heb je het dan binnen mum van tijd in huis én weet je zeker dat het goed zit. 

Korte of lange mouw? 


Verwacht je een baby’tje in de zomer? Dan weet je door de afgelopen hete zomers dat het in Nederland eigenlijk steeds warmer wordt. Er is de afgelopen jaren bijna geen enkele zomer voorbij gegaan waarbij er geen sprake was van (regionale) hittegolf. Je kunt je dus misschien afvragen of je nu juist warme of luchtige kleding voor je baby nodig hebt. 

Houd er rekening mee dat je baby de eerste dagen veel moeite moet doen om op temperatuur te blijven. Hij of zij heeft 9 maanden in een voorverwarmd bedje gelegen en hoefde niets te zelf te regelen. Nu moet hij niet alleen zijn temperatuur zelf regelen, maar ook zelf moeite doen om te eten en om de aandacht van zijn ouders te krijgen. Dat is enorm vermoeiend en zorgt er dus ook vaak voor dat ze wat extra hulp nodig hebben. Zeker voor de eerste dagen en weken zijn kleding met lange mouw dan ook aan te raden. Zo help je je kindje op temperatuur blijven en verdoet hij minder energie aan het reguleren van zijn temperatuur en heeft hij meer kans om goed te groeien. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *