Auto leasen

Tegenwoordig zien we steeds meer dat mensen hun auto leasen. Als ik op de snelweg rijd zie ik veel nieuwe auto’s rijden en vraag me wel eens af hoe die mensen allemaal aan het geld komen. Nu ik heb ontdekt dat je ook een auto kunt leasen ben ik me er iets meer in gaan verdiepen. Of dit echt een voordelige manier is om een auto aan te schaffen weet ik niet. Er zijn een hoop voordelen aan verbonden maar ook een hoop (financiële) nadelen.

Verschillende lease vormen

Er zijn verschillende lease vormen en uiteraard ook een heleboel verschillende bedrijven die deze service bieden. Zo zijn de twee hoofdvormen van autoleasing ‘financiële lease’ en ‘operationele lease’. De financiële lease is een vorm van kredietverlening. De auto staat bij de leasenemer op de balans. De leasemaatschappij schiet alle kosten voor het autogebruik voor en ontvangt een maandelijkse terugbetalingen met rente op die lening. Bij financiële lease wordt meestal geen service opgenomen in het contract. Je zorgt zelf voor zaken als onderhoud, verzekering en het betalen van belastingen. Bovendien draagt je zelf het economisch risico van de auto. Het kan zijn dat de auto aan het eind van de gebruiksduur minder waard is dan bij aanschaf gedacht. Het verlies is dan volledig voor jezelf. Dit kan een flink nadeel zijn natuurlijk.

 

Bij de ‘operationele lease’, de tweede vorm van leasing, is kenmerkend dat de auto in het bezit is en blijft van jou. De auto staat dus niet op jouw balans en je houdt daarmee werkkapitaal vrij. Alle kosten voor de lease auto worden maandelijks op de winst- en verliesrekening geboekt.

Short leasing

Bij Dealerleasing richten ze zich voornamelijk op short leasing. Auto shortlease is een korte leasevorm. De leaseauto’s worden veelal gebruikt in de zakelijke leasemarkt. Deze overeenkomst zit tussen een leasecontract en een huurovereenkomst in. Je kunt al een auto huren voor 1 maand. In de zakelijke markt worden deze auto’s vaak gebruikt door ZZP-ers of eenmanszaken. Maar denk ook aan interim medewerkers of aan tijdelijke invalkrachten. Voor een vast bedrag per maand huur je al een auto bij Dealerleasing. Dealerleasing verzorgt het gehele onderhoud aan de auto zodat je zorgeloos op pad kunt. Alle auto’s worden uit voorraad geleverd en zijn direct te bekijken op de website. Alle kosten voor het rijden zitten in de maandelijkse huurprijs. En bij pech wordt er direct een vervangende auto geregeld.