Alles wat je wilde weten over een accu vetspuit

Voor onze verbouwing was ik op zoek naar een vulmiddel voor onze muur. Na wat surfen op internet kwam ik een gek woord tegen. Namelijk, accu vetspuit. Nog nooit in mijn leven heb ik gehoord van een accu vetspuit. Totdat ik dus laatst het woord per ongeluk tegen kwam op het internet. Op zoek naar totaal iets anders kreeg ik ditmaal ook nog eens een advertentie te zien van een accu vetspuit. Het trok mijn aandacht en besloot me er even verder in te verdiepen. Want zeg nou zeg, het woord alleen al vraagt om meer uitleg.

Wat is het?

Een accu vetspuit wordt gebruikt voor iets dat ‘smering’ wordt genoemd. Gek woord, dus ook dat heb ik even opgezocht. ‘Smering’ is het verminderen of algeheel voorkomen van wrijving door het aanbrengen van een smeermiddel tussen twee langs elkaar bewegende oppervlakken. Volg je het nog? Eigenlijk is ‘smering’ een heel logisch woord. Een vloeibare substantie. Als je namelijk niet smeert met een smeermiddel ontstaat er dusdanige frictie en warmte dat er een blijvende schade kan ontstaan. Er zijn verschillende smeermiddelen en elk smeermiddel neemt zijn eigen vorm aan. Zo kan het bijvoorbeeld een vloeistof zijn, een plastisch middel of een vaste stof. Denk aan smeerolie, vet of grafiet. Maar ook lucht is smeerbaar. Weer wat geleerd vandaag.

We weten nu dat een accu vetspuit wordt gebruikt voor iets dat smeerbaar is. Maar waarom heet het dan ‘accu vetspuit’? Bij het woord accu denk ik gelijk aan een accu die bijvoorbeeld in een auto te vinden is. Accu wil zegen dat deze vetspuit via een accu werkt, logisch. Je hebt dus geen batterijen nodig om deze vetspuit te bedienen.

Waarvoor gebruik je het?

Nu ik heb uitgezocht wat een accu vetspuit is wil ik natuurlijk ook graag weten waarvoor deze accu vetspuit wordt gebruikt. Natuurlijk gaan mijn gedachten uit naar de bouw maar toch wil ik me iets verder verdiepen in dit (nog steeds) vreemde woord. Een accu vetspuit gebruik je bijvoorbeeld bij een plastisch smeermiddel. De vetspuit brengt dit smeermiddel aan. Een accu vetspuit is dus een apparaat waarmee je handmatig allerlei smeringsmiddelen kunt aanbrengen. Het is een vrij makkelijk apparaat met diverse opzetstukken zodat je elk oppervlakte kan invetten met het juiste middel. Het apparaat werkt op een accu en hoef je dus geen batterijen aan te schaffen en niet bang te zijn dat tijdens je werk de vetspuit stopt.